marți, 22 iunie 2010

Pionieri ai calculatorului

Konrad Zuse (d.1995) ar fi împlinit astazi o sută de ani. El este inventatoriul calculatorului universal (calculatorul electromecanic Z3) şi creatorul primei limbi de programare de nivel înalt.
În 1936, Konrad Zuse a construit un calculator mecanic numit Z1, primul calculator binar. Ideile lui Zuse, nu au fost implementate în întregime în Z1, urmând mai multe prototipuri Z. În 1937, Zuse a terminat Z2 - primul calculator electro-mecanic functional, pe care inventatorul l-a folosit pentru a experimenta idei care aveau sa fie semnificative în parcursul dezvoltarii calculatoarelor: "floating-point" aritmetic, memorii de mare capacitate si module care operau dupa principii de tip: yes/no.
În 1938, Konrad Zuse inventeaza un ordinator care functioneaza datorita unui releu electromecanic - numit Z3. Acest ordinator este primul care a folosit sistemul binar, ( numaratoare care are la baza numarul 2, în loc de cel decimal) si a fost construit din materiale reciclate, donate de colegi de la universitate si studenti. Acesta a fost primul calculator electronic din lume, cu functii programabile, bazat pe numere binare si sistem de schimbare.
Si dupa doar câteva decenii, calculatoarele de astăzi vin în forme şi prezentări diverse, cel mai familiar fiind calculatorul personal şi varianta sa portabilă (laptop sau notebook). Cea mai răspândită formă este însa aceea a calculatorului integrat ( embedded ), adică înglobat complet în dispozitivul pe care îl comandă.
Poate cineva sa-si mai imagineze viata fara computer?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu