duminică, 12 decembrie 2010

Orasul lui Mozart în prag de Craciun

Salzburg nu este doar unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei, nu este doar locul unde s-a nascut unul din geniile muzicii clasice Wolfgang Amadeus Mozart , nu este doar un centru cultural si educational - oras al festivalurilor, nu este doar locul de bastina al celui mai mare dirijor Herbert von Karajan, Salzburg-ul este celebru si prin Târgul de Craciun “Christkindlmarkt” (în traducere “piata Pruncului Iisus”), având un farmec de nedefinit, care atrage în fiecare an mii de turisti.
Din orasul meu, în doar doua ore jumatate am ajuns la baza orasului vechi unde spre marea mea mirare parcarea se numeste Terminal :) Aici, la fel de disciplinat ca într-un aeroport, sunt dirijate autocarele doldora cu turisti din toate colturile lumii. Accesul în inima orasului este permisa doar autovehicule localnicilor si mijloacelor de aprovizionare ale magazinelor si restaurantelor, si aceasta doar întrun interval de timp limitat. De-a dreptul fermecator este faptul ca aici poti sa te bucuri de o plimbare cu trasura trasa de cai impodobiti.
Stiind ca ne asteapta o vreme mizerabila, cu lapovita si ninsoare, însotite de un vânt rece, usturator, ne-am îmbracat adecvat si am pasit relaxati spre piata de Craciun, savurând pe deplin atmosfera de vis a orasului contemporan, dominat de frumusetea baroca a trecutului. Enormul târg este cuprins între Dom, mânastirea Sankt Peter, cladirea veche a Universitatii, Biserica franciscana, vechiul si noul castel Rezidential si oricât de multe târguri asemanatoare ai vazut, nu se poate ca acesta sa nu te impresioneze profund, sa nu-ti desfete simturile, sa nu te transporte în lumea de basm a copilariei. Am patruns în magnificul orasel, printre tarabele cu obiecte de artizanat, jucarii, ornamente traditionale, mâncaruri si dulciuri specifice perioadei de Advent, lasând muzica si voia buna sa ne atinga sufletul. Este o experienta încântatoare!
Dupa ce am vizitat si maiestoasele cladiri din împrejurimi, ne-am continuat plimbarea, cautând sa patrundem în lumea veacului XVIII, strabatând stradutele înguste. Aici noul si vechiul e îmbinat parca înadins sa-ti încânte inima si ochiul. La tot pasul te îmbie cafenele cochete si discrete, restaurante elegante ascunse sub arcade, mici magazine. Gleitreidegasse, este celebra strada ce ofera suveniruri, moda si istorie. În casa cu numarul 9 s-a nascut Mozart, cel mai cunoscut personaj al orasului.
Hohensalzburg - cel mai frumos si mai mare castel fortificat al Europei, o bijuterie arhitectonica baroca, vegheaza orasul de la impunatoarea înaltime a muntele Festungsberg si te atrage ca un magnet. Se spune ca acest castel nu a fost niciodata cucerit de-a lungul istoriei sale, dar îi cucereste pe toti aceeia care-i calca pragul. Din pacate, timpul nu ne-a permis o vizitare, dar nu am ratat sa admiram superba panorama a orasului si a muntilor ce se ofera din poarta fortaretei.Am strabatut drumul pe jos si la fiecare pas am facut fotografii. Seara ne-a învaluit încet-încet, conferind locurilor un farmec deosebit. Ajunsi din nou în Târgul de Craciun, am mai admirat odata standurile în lumina de vis, ne-am lasat purtati pe aripile muzicii si ne-am umplut plasa cu mici delicii în Cafeneaua Furst, de pe Brodgasse 13, intrata în istorie prin "Salzburg Mozartkugeln" (Patiserul sef al orasului, Paul Furst, a inventat în 1890 celebra bomboana, dedicata compozitorului. Stranepotul sau înca o produce dupa aceeasi reteta, diversificandu-si ofera cu noi si noi produse).
Cu ultimile puteri ne-am îndreptat spre Terminal, unde ne astepta confortabilul nostru autocar.Am parasit orasul patrunsi de convingerea ca, Salzburg-ul (care are mai multe capodopere în stil baroc pe metru patrat decâr orice alt oras de pe Pamant)este si va ramane unul dintre cele mai încantatoare orase europene, indiferent de anotimpul în care îl vizitezi.


PS: ati stiut cel mai cunoscut cântec de Craciun "Stille Nacht" / "Silent night"a fost compus în anul 1816 în Salzburg, de organistul Franz Xaver si pastorul Joseph Mohr? între timp a fost tradus în peste 130 de limbi si circula cel putin 300 variante. "Noapte de vis" este traducerea româneasca.

6 comentarii:

  1. Ce sa fie mai placut de-atat?! Plimbari in locuri pline de farmec,mister si poezie,alaturi de oameni dragi in prag de sarbatori...Pt noi toate astea-s de basm,ne imaginam doar cum ar fi sa inchidem ochii si sa simtim aerul ala bonom,sa ne teleportam acolo....Ramanem la stadiul de vis si-ti multumim ca ti-ai impartit cu noi realitatea unui vis implinit! Inca invatam atatea lucruri......

    Sarutari in prag de sarbatori!
    Cu drag,
    L'Automne

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumoooos! Un loc atat de frumos nu poate decat sa te inspire.

    RăspundețiȘtergere
  3. L'Automne,
    daca ai sti ca excursia a costat doar 25€, cu cafeluta si mic dejun la bordul autocarului! Saptamâna trecuta am fost înscrisi pentru o alta excursie în Innsbruck (având în program deasemenea vizitarea “Christkindlmarkt” dar si vestitul muzeu al cristalelor Swarovski) dar din pacate nu au fost suficienti doritori, si excursia s-a anulat. Saptamâna urmatoare suntem în Ulm :) Perioada de Advent este o sarbatoare continua!
    Pupici :-*

    RăspundețiȘtergere
  4. Alinus,
    Salzburgul este într-adevar minunat. Nu cred ca voi ajunge vreo data sa-mi permit bilete la Festival, dar orasul am sa-l mai vizitez cu sigutanta!
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumos articolul :)
    Străinii cu pieţele lor de Crăciun au darul de a-ţi intra la suflet. Te cuprinde spiritul de sărbătoare doar când citeşti despre asta, nu mai zic de cum e să te plimbi printre toate bunătăţurile şi decoraţiile.
    Eu mi-aş fi dorit tare să ajung la Viena anul acesta

    RăspundețiȘtergere
  6. Cip,
    te-am vizitat si eu, frumos blog ai! am sa ma gândesc si eu la un nume pentru varul lui Rudolph :)
    Te mai astept pe aici, dupa cum vezi, eu ma pregatesc intens pentru Sarbatorile de Craciun, si consider ca perioada de Advent este cea mai frumoasa luna a anului!

    RăspundețiȘtergere