duminică, 10 aprilie 2011

Plimbare în centrul München-ului (3)

(continuare de aici)
În spatele coloanei Sf. Maria (Mariensäule) se vede Catedrala Doamnei Noastre (Frauenkirche) - cea mai frumoasa biserica din centrul orasului, construita în secolului XV, în stil gotic-târziu, din caramida rosie. Este catedrala ce a fost înaltata ca semn ca Münchenul a fost ales capitala a Bavariei. Înaltimea turnurilor gemene - cel de nord, cu 98,57 metri, cel de sud cu doar 98, 45 metri - domina cladirile din împrejur. Turnul de sud ofera o minunata priveliste peste München, pâna la Alpi. Cladirea catedralei propriuzisa înconjoara ca un inel capela si are o lungime de 109 metri, o latime de 40 metri si o înaltime de 37 metri. Sala poate oferi loc în picioare pentru 20.000 persoane, un detaliu impresionant, având în vedere faptul ca la vremea construirii, Münchenul avea aproximativ 13.000 de locuitori.
În hala de la intrare, se poate observa asa numitul "Teufelstritt" - talpa diavolului. Legenda spune ca diavolul a intrat în cladirea catedralei, a râs, deoarece la intrarea în aceasta încapere nu a existat nici o fereastra, dar la urmatorul pas, a dat cu ochii de geamurile înalte si... i-a ramas talpa imprimata.

În partea de est, se înalta Primaria Veche, construita în 1310, distrusa de bombardamentele din 1945 si refacuta în 1953-1958. Împreuna cu Poarta Talburgtor (datând sfârsitul secolul XII), sunt cele mai vechi constructii, alaturi de zidul cetatii.

Un trecator neinformat, ar gasi bizar faptul ca statuia celebrei Julieta din Verona, se gaseste la intrarea în Marienplatz prin Talburgtor, dar münchenezii sunt mândrii, deoarece aceasta reprezinta un cadou din partea orasului Verona, cu care Münchenul este înfratit înca din anul 1960. Si daca va întrebati de ce sânul stâng al Julietei - statuia de bronz - este mai lucios, este pentru ca, asa cum spune o legenda veroneza, mângâierea în acest loc, ar aduce noroc în dragoste :))

(va continua)

18 comentarii:

  1. Ma bucur sa cunosc Munchenul prin acest serial frumos si documentat. Asi dori sa-l vizitez si in realitate. Cand crezi ca ar fi cel mai potrivit moment pentru o vizita, in ce anotimp? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mirela draga,
    ca peste tot în Europa, orice anotimp este frumos pentru vizitarea unui oras, atâta doar ca din toamna, zilele sunt mai scurte si vremea instabila. Însa cine poate da o prognoza sigura a vremii?! Din mai încolo, orasul este mai frumos pentru ca sunt descoperite fântânile arteziene (la 1 noiembrie sunt toate îmbracate în lemn) si de peste tot zâmbesc flori multicolore. Toamna-ti ofera posibilitatea participarii la cea mai mare serbare populara din lume: Oktoberfest, si iarna ai avea posibilitatea sa vizitezi fascinantele târguri Kristkindlmarkt. Dupa cum vezi, nu ma pot hotarâ... eu savurez fiecare anotimp :)
    Neaparat sa-mi spui daca te-ai hotarât! O saptamâna as putea sa-ti fiu gazda :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Deci, diavolul se imbraca la Prada...ma asteptam sa fie o talpa de picior mai mare, cu gheare :))
    Inteleg ca sunt multi doritoti de noroc in dragoste :) Ce nu face omul ca sa-i mearga bine...

    RăspundețiȘtergere
  4. Sophie,
    :D eu eram pe pagina ta, tu aici... asta da vizita simultana!
    Da, si pe mine m-a mirat faptul Se pare ca diavolul avea pantofi :)
    În Verona, Julieta are ambii sâni lustruiti - dreptul cica ar fi pentru noroc în bani :)) Analizând situatia Julietei din München, tragem concluzia ca dragostea este cea mai importanta! sau bratul cu flori - incomodeaza...

    RăspundețiȘtergere
  5. foarte interesante cele doua turnuri...cupolele...
    atat de diferite de terminatiile ascutite ale celorlalte turnuri...impresionanta constructie...
    imi plac legendele...si urma "aceluia" e o poveste tare frumoasa...
    de multe ori ma gandesc la uluitoare frumusete si grandoare a catedralelor construite in Evul Mediu...ma gandesc la impactul pe care il avea Dumnezeirea atunci asupra oamenilor...
    iti dai seama ce simtea un om simplu care intra din casuta lui mica,joasa,prea putin luminata de ferestrele inguste,intr-o astfel de catedrala...superba,imensa...Dumnezeirea il coplesea si ii trezea-probabil-teama si in egala masura adoratie...

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu am vizitat orasul Munchen, dar citind cele scrise de tine am sa incerc sa-l vizitez la inceputul lunii mai...

    RăspundețiȘtergere
  7. Mda...Munchen, este este una dintre destinatiile preferate ale oamenilor, avand muzee si galerii, dintre cele mai diverse, un superb oras cu legende frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pandhora,
    ai perfecta dreptate. Impresionante trebuie sa fi fost catedralele pentru omul simplu, în evul mediu. Daca noi ramânem cu respiratia taiata când pasim... îmi închipui ce simteau ei...
    :) legendele si povestile nescrise... vor fasina generatii înca.
    Te pup si-ti doresc o dupamaniaza placuta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Lukluk,
    te rog sa intri pe mail, sa povestim mai detaliat :) Începutul lui mai... este o idee fantastica! Ma bucur sa ne vedem!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ionut,
    asa este! mai ales ca dupa ce te-ai saturat e oras, sunt o gramada de adrese, excursii de o zi, în jurul Münchenului!

    RăspundețiȘtergere
  11. They all look very pretty and classy.

    RăspundețiȘtergere
  12. multumesc Carmen...sper ca ai o Duminica insorita...si astept cu nerabdare urmarea la...va urma :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Pandhora,
    a fost un weekend însorit, de mâine se anunta ploi, dar natura are nevoie si eu nu ma supar, pentru ca oricum sunt închisa 10 ore în birou :))
    Noapte buna! urmarea?... da! va veni ;)

    RăspundețiȘtergere
  14. Frumos,frumos oraș și foarte frumos prezentat de către seria de articole pe care ai scris-o. Este un bun serviciu adus turismului spre Munchen! Felicitări,CARMEN.

    RăspundețiȘtergere
  15. Se-cret,
    multumesc mult! daca va hotarâti sa vizitati Münchenul, ma ofer ghid si fac cinste si cu o cafea, în Olympiaturm! :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Un ors curat si frumos. Cand eram eu mai micut, inca nu eram la liceu, circula o legenda, cum ca in Germania, daca arunci ceva pe srada, sau iti scapa fara sa vrei, imediat esti avertizat. Se credea ca au sisteme video peste tot si ca monitorizarea strazilor prevenea aceste fapte.

    RăspundețiȘtergere
  17. Costin,
    :)chiar? nu auzisem asa ceva, dar mie mi se spunea ca în Germania, strazile se spala cu detergenti parfumati :))

    RăspundețiȘtergere