marți, 26 aprilie 2011

Plimbare în centrul München-ului (4)

Continuare de aici, aici si aici.
Se spune ca daca vrei sa cunosti oamenii unui loc, atunci trebuie sa te amesteci printre ei, în piata.
Viktualienmarkt este poate cea mai pitoreasca piata a Bavariei, cea mai cunoscuta piata în München, situata la doar câtiva pasi de Marienplatz.
Numele Viktualien provine din latinescul victus - mâncare, si piata a fost botezata asa, la începutul secolului al XIX-lea, când latinizarea a fost o moda.
Pe o suprafata de 22.000 m² îsi vând produsele peste 140 firme. Pâine, legume, flori, fructe, peste, carne, produse-lactate, artizanat, piata a devenit astazi o adevarata atractie turistica.
Piata este împânzita de fântâni monumentale, simple, fara pretentii artistice, închinate unor comedianti si cântareti, deosebit de îndragiti: Elise Aulinger, Ida Schumacher, Karl Valentin, Liesl Karlstadt, Roider Jackl, Weiß Ferdl si impresionant este faptul ca acestor simboluri-statui-fântâna li se depun în mod regulat, flori proaspete de sezon.
În jurul "stâlpului de mai" - Maibaum se întinde gradina de vara (Biergarten), cu o capacitate de peste 1000 de locuri. Trebuie neaparat sa va asezati la una din mesele de lemn si sa serviti o Mass (un litru de bere), sa priviti lumea din jur, sa savurati umbra castanilor si... sa faceti un plan pentru un nou traseu de vizitare al München-ului, pentru ca zona centrala, am încheiat-o acum :)) Ah! înca un sfat: daca aveti loc la masa cu fata de masa, atunci veti fi servit de un chelner. Locurile la mesele simple functioneaza în regim de autoservire ;) si daca vecinul de masa va spune Prost! (adica Noroc! pe limba germana) sa nu va simtiti jigniti!

10 comentarii:

  1. Hristos a înviat!
    Îmi place cum ne-ai făcut cunoştinţă cu Munchen-ul. Mi-ai trezit dorinţa de a face o plimbare pana acolo si a-l vizita, fiindcă lectura nu tine loc de actiune !

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper sa ajung candva in Munchen! Prin toate tarile prin care am umblat e plin de oameni de acolo :), chiar in Barcelona am stat intr-o camera cu 2 fete din Munchen de la medicina!

    RăspundețiȘtergere
  3. Der Englische Garten? L-ati luat la pas?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur ca ne-ai luat la piata. Mi-a placut cat de atent si cu gust e organizata. Si mai ales, ce nu ne-ai aratat. Stiu cat de frumos te trateaza vanzatorii cand te opresti sa te uiti ori sa cumperi ceva. Mi-au placut si ciupercutele acelea taiate pe lung, ca sa se vada ca sunt sanatoase si ca nu au viermi.Grija fata de detaliu, fata de produsul prezentat estetic dar si sa fie sanatos, se vede din fotografii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Zina,
    daca te-ai hotrât, sa stii ca este o idee foarte buna! Bayer îngeneral, are multe atractii turistice, ir Münchenul ca si captala este creme-de-la -creme!

    RăspundețiȘtergere
  6. Alice,
    nemtii calatoesc cu multa placere, este adevarat! :) Cu siguranta aisa reusesti vizitezi ceva din Germania, macar Berlin sau München.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ceska,
    nu am fost tua asta decât în centru, Marienplatz :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Gariela,
    cu multa placere, si data viitoare, nu doar virtual! :)
    La cuperci ai vazut pretu?! este pt. 100 gr.!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Esti un ghid foarte bun, Carmen! Iar Munchenul un oras deosebit! Multumesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Mirela,
    te astept oricând la fata locului :))

    RăspundețiȘtergere