sâmbătă, 2 iunie 2012

Parfum antic - Poveste parfumata

Mirela - initiatoarea Povestilor parfumate, ne invita saptamâna aceasta sa scriem despre mireasma unui parfum antic...
Daca în mod normal, aroma zilei de 24 decembrie ar putea fi definita printr-o adorabila combinatie de miros de brad, zapada, sarmale si cozonaci, eu am sa va povestesc despre aromele unui concediu mai aparte, început într-o 24 decembrie în El Qusair- Egipt, tara unde fascinatiile olfactive se împletesc cu vraja istoriei celui mai vechi stat din lume.
Cultura spirituală zămislita de Egiptul antic, provoaca admiratia tuturor succesorilor, începând cu grecii vechi și romanii si încheind cu turiștii zilelor noastre. Faptul de a pasi în lăcasurile sfinte, contemplând piramidele, templele sau obeliscurile înălțate de faraoni și supușii lor, îti confera emotii deosebite.
Asa cum un parfum te învaluie, te cucereste, îti provoaca amintiri, vise şi senzaţii, tot asa o excursie în zona Luxor, poate sa-ti creeze o complexa stare de reverie... Plimbându-te prin Templul Karnak, nu se poate sa nu simti miresmele celor sapte flori sacre: maghiranul, crinul de apa, lotusul albastru, eriophyllum, narcisele, violetele albe si trandafirul. Nu se poate sa nu vezi umbra Marii Preotese, amestecând rasini, uleiuri si lemn parfumat, rostind incantatii spre invocarea Zeului Amon - Ra – cel mai puternic zeu egiptean, contopit din Zeul Vânturilor si Zeul Soare. Karnak este cel mai mare edificiu cu destinatie religioasa, construit vreodata! Dimensiuile templului sunt impresionante! „Catedrala Sf.Paul din Londra sau celebrul Notre Dame din Paris ar fi pierdute între pereții lui” spune Wikipedia.
Nu mai putin impresionant este Templul Hatșepsut – ridicat spre onoarea singurului faraon femeie din istoria Egiptului. Inscriptiile hieroglifice transmit informatii despre faptul ca aici, în interiorul templului se găsea o bogată grădina botanică, cu plante aromatice aduse din campaniile militare si ca frumoasa regina a organizat cea mai mare expediţie în cautarea tamâii, indispensabila ritualurilor religioase, devenite cult faraonic.
Daca la început, rasinile si esentele de ierburi aromatice erau necesare doar ceremoniilor religioase, mai târziu au început a se folosi si în scop medicinal si estetic. Parfumul este inventia cosmetica a egiptenilor din vremea când conceptul de suflet era asociat cu unda de parfum - care va urma spiritul, atunci cand acesta se va înalta la ceruri. Cei care preparau aceste arome erau respectati si aproape temuti, fiind vazuti în antichitate ca detinatori ai tainelor zeilor. Egiptul antic a ridicat producerea de parfumuri la rang de artă si a devenit una din cele mai mari piete de desfacere a parfumurilor din Antichitate.
Vale Regilor si Valea Reginelor, zona în care cercetarea arheologica înca nu s-a încheiat, a adus la o descoperire fenomenala: la deschiderea mormantului lui Tutankhamon, dupa circa 3.300 de ani de la moartea sa, cercetatorii au ramas uluiti, simtind o urma de parfum, persistent înca de la îmbalsamare. Analizarea celorlalte morminte, a dovedit fara exceptie, prezenta recipientelor de parfum lânga fiecare sarcofag. Cultul parfumarii a fost deosebit de puternic, nu doar la faraoni si nobili, ci si la egiptenii de rând.
Lasând în urma caldura desertului, parfumul templelor si misterul mormintelor, ce poate fi mai frumos decât sa te plimbi dimineata pe malul Marii Rosii – acea imensitate albastra (se presupune ca unele limbi asiatice, foloseau culorile spre a se referi la directii cardinale - „rosu” însemnând „sud” ) ce-si împinge valurile pâna la cer si îsi trimite briza încarcata de aromele sarii, nisipului, algelor si scoicilor sa te patrunda prin toti porii.
Când soarele a devenit dogoritor, nimic nu poate fi mai frumos decât sa te asezi într-un hamac, la umbra curmalilor, sa asculti murmurul valurilor... Când nu mai rezisti chemarii lor tânguitoare, îti iei echipamentul snorkeling si te aventurezi într-o partida de înot, în compania pestilor, colorati parca de mânutele unor copii veseli si plini de imaginatie. Iar seara, când racoarea seamana cu cea a unei zi de toamna, nimic nu poate fi mai frumos decât sa iei loc la una din mesele joase ale unui bar-cort, sa bei ceai, sa probezi Narghilea, sa te lasi captivat de acordurile muzicii traditionale si poate chiar sa încerc
i sa-ti unduiesti corpul în ritmul dansului oriental. Târziu, sub clar de luna, sa faci o plimbare prin parcul înmiresmat, ignorând faptul ca te afli în plin desert. Simbolul piramidei a devenit astazi o tehnica de parfumare: se realiza un triunghi de parfum în aer prin care păşim sau ne parfumăm în triunghi, de la distanţă.
"
Kyphi" a fost cel mai faimos parfum egiptean, compus din peste 16 substanţe, inclusiv iasomie, trandafir, coriandru, smirna, nard (o plantă medicinală din Himalaya) şi tămâie (reteta lui o puteti afla aici).
Giuvaiergi renumiti si-au concentrat deasemenea talentul, creeînd flacoane cu inspiratie egipteana, ca cele ale parfumierului sirian, Bichara Malhamé devenit celebru gratie flacoanelor din sticla incolora, lungi, imitând obeliscul si având ca dop, un cap de sfinx. Parfumurile au fascinat dintotdeauna, fiind considerate nu doar un lux necesar, ci si un simbol al civilizatiei. "Amun - mireasma zeilor" creeat în Cairo prin combinatia aromelor de bergamota, portocala, iasomie cuişoare,
trandafir, ylang-ylang, scortisoara, vanilie, amber si lemn de santal, a fost parfumul anilor '80.
Pentru a linisti nostalgia unui concediu pe Nil, Casa Hermès a produs "Un Jardin Sur Le Nil" - o seductie pura! La primul contact pe piele, simti un miros discret de pin, care imediat se transformă într-un parfum ce aminteste de o gradina de flori tropicale - la scurt timp după ce a plouat. Este foarte greu de descris. Are un miros dulce de mango, flori de lamaie, orhidee si prospetimea brizei de mare. Printr-o simpla pulverizare, capeti sentimentul de vacanţă.


PS: Cuvântul "parfum" vine din sintagma latineasca "per fumus" = "în întregime fum".

11 comentarii:

  1. M-ai încântat! Mi-am început minunat prima zi liberă din săptămâna aceasta, restul fiind cu alergătură...dar a trecut, gata. E superbă atmosfera creată de tine aici, mă duce cu gândul la epoci demult apuse...dar reînviate prin acest infinit PARFUM, care le readuce în memoria noastră. O vacanță de vis, o mireasmă divină, acesta e Egipul parfumat, descris de tine cu mult farmec și talent. Cum spuneam, o încântare! Sper că te simți bine și că ai avut zile de vacanță frumoase. Vacanță minunată în continuare! Mii de îmbrățișări! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoase amintiri Carmen redate cu mult farmec!
    Concediu placut in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  3. minunat periplu olfactiv...o adevarata vraja inspira aceste minunate locuri...
    mi-as dori o picatura din acel parfum egiptean,cred ca miroase divin...
    pup Carmen,sper ca vacanta decurge cum ai planuit...distractie maxima in continuare >:D<

    RăspundețiȘtergere
  4. Am simtit mireasma parfumului antic ! Minunata calatoria impreuna cu tine!
    Distractie placuta impreuna cu prietenele !

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua,
    V-am adaugat cu cea mai mare placere la lista mea de bloguri preferate (www.esentainfinitului.blogspot.com) si as dori sa va rog, daca nu intrec o limita prestabilita, sa ma adaugati si dvs.!
    Doresc sa va felicit sincer pentru munca pe care o depuneti si va multumesc pentru ca incercati sa ne luminati viata!
    Mult succes in tot ceea ce faceti!
    O zi impecabila,
    Paul D. Adrian

    www.esentainfinitului.blogspot.com
    www.pauldadrian.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  6. Tentant...
    Sa aveti mereu bucuria inspiratiei !

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu stiam ca e tema de sâmbata, înseamna ca am nimerit-o azi!
    Parfumul asta e într-adevar antic si a fost daruit oamenilor de Prometeu!

    RăspundețiȘtergere
  9. Deosebit articolul, zile frumose!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ca este vorba despre un parfum real sau despre "parfumul" unor locuri speciale...e la fel de minunat.
    Stiu despre ce vorbesti, Carmen. Am vizitat si eu o bucatica de Egipt si am ramas pana azi cu nostalgia dupa acele locuri.
    Foarte frumos articolul!
    O duminica minunata sa ai!
    Am intrat si eu in club de azi :) M-a invitat Mirela si am acceptat cu cea mai mare placere.

    RăspundețiȘtergere
  11. Despre Egipt, piramide, mormintele faraonilor ale caror trupuri imbalsamate s-au pastrat peste mii de ani, am mai citit, am vazut filme, insa nu am auzit pe nimeni povestind dupa o vizita acolo.Imi imaginez cum miroase parfumul pe care-l descrii, cred ca e prea ametitor pentru unii.
    Sa ai o saptamana parfumata!

    RăspundețiȘtergere