joi, 16 august 2012

BrusselsXperience (2)

(continuare la "Bun regasit!")
Bagajul a fost gata o zi înainte de plecare, dar drumul spre Bruxelles a dus mai întâi la Mihaela, la care ne-am adunat - Nicoleta, Moni si eu - si am dormit prima noapte, pentru ca dis-de-dimineata sa pornim doar cu o singura masina. Simona a pornit singurica din Paris si ne-am întâlnit toate cinci în hotel, la ora amiezii.
Dupa ce am mâncat frugal, am pornit pe jos, cu harta în mâna si ghidul turistic în buzunar, sa descoperim minunile orasului medieval.
Bineînteles ca aveam înca de acasa o lista cu preferintele obiectivelor turistice - pe care am si realizat-o, dar am dat si frâu liber pasilor pe stradute romantice, descoperind spontan locuri inedite. Cladiri în stil flamand, gotic, art nouveau sau art deco, piatete pline de animatie, bulevarde elegante, catedrale, restaurante cu specific pescaresc, magazine cu vitrine superb decorate, ghivece cu flori, pictori, muzicanti... Fiecare pas - o încântare!

Centrul orasului Bruxelles este împartit în doua si înconjurat de Le Petit Ring - soseaua care delimiteaza orasul medieval. Ambele zone sunt deosebit de frumoase si foarte diferite una de cealalta. Partea numita Lower Town este cunoscuta pentru cladirile istorice si pentru Grand Place – una dintre cele mai frumoase piete din Europa; Upper Town este jumatatea mondena, unde de altfel se gasesc majoritatea insititutiilor importante din Bruxelles.
Pe întreg traseul am întâlnit cladiri cu frontal în trepte - tipice zonei, dantelarii în piatra si fantastice ornamente de decor, coloane, cariatide, balcoane filigranate si statuete ce ne-au încântat privirile. Dar mai impresionanta este mai ales îmbinarea constructiilor. Chiar daca apartin unor stiluri arhitectonice diferite, trecerea de la o cladire la alta este atât de armonioasa încât reprezinta o adevarata încântare pentru ochi.

În drum spre piata centrala, am trecut pe lânga Théâtre Royal de la Monnaire (Opera) - una din cele mai frumoase teatre din Europa si pe lânga Église Saint-Nicolas, o combinatie superba de stil romanesc (sec. 11) si stil gotic (sec. 14).

Pe fiecare straduta, mici fântani împodobite cu statui miniaturale si flori, peste tot flori. Culmea împodobirii cu flori este Grand’Place (Grote Markt), inima orasului Bruxelles, o piata istorica înconjurata de case superbe. Aici era în pregatire Carpeta de flori/ Le Tapis de Fleurs - traditionala sarbatoare de pe 15 august - sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, unde la fiecare doi ani - începând din 1971, spatiul de 2000 m² (cca. 80m x 25m), este plantat în ornamente geometrice, cu un milion de begonii! Din pacate, nu am asistat decât la pregatiri.


Am admirat piata atât la ora amiezii, cât si noaptea, în lumina lampioanelor care faceau ca folia de plastic - întinsa pentru flori, sa arate ca un lac imens.
Piata Mare este unanim acceptata ca fiind una dintre cele mai frumoase din întreaga Europa. Indiferent cum te întorci, privirea îti este atrasa de impresionanta arhitectura a cladirilor de jur-împrejur - casele breslelor, primăria orașului și Casa Regală!
Pe durata întregului sejur în Bruxelles, am avut noroc de o vreme fantastica - cum tarile nordice rar au parte (se spune ca, doar atunci când îngerii calatoresc ;) adica noi!).
Seara era calduta si peste atmosfera romantica cu lumini si parfumuri fine, plutea muzica lui Norah Jones, plina de sensibilitate prin acuratetea vocii, frumusetea melodiilor si profunzimea textelor (este si muzica ce ne-a însotit drumul în automobil, în plimbarile la Gent, Bruges si Oostende - de aceea, am ales-o si pentru slideshowul aici prezentat). A fost o ambianță din care cu greu ne-am desprins!


Primăria din Bruxelles are o înaltime de 96m. și este decorata cu o statuie înalta de 3m. a Arhanghelului Mihail. Urmeaza Casa Ducilor de Brabant, formata prin reunirea mai multor case ale corporatiilor: a tabacarilor, a morarilor, a dulgherilor, a sculptorilor si a pietrarilor, fiecare purtând blazon aurit. Edificiul seamana cu un mare palat italian, dar fatada cladirii urmeaza fidel traditiile flamande. Se pot admira Casa Berarilor, împodobita cu statuia ecvestra a lui Carol de Lorena, Casa Lebada - a corporatiei macelarilo, Casa Lupului - destinata arcasilor, Casa Stelei - cea mai mica, ce a apartinut judecatorului regal; urmeaza Ermitage, Moulin à Vent, Salupa de aur... astfel încât, de la Nr. 1 la Nr.39, piata sa prezinte combinații contrastante de stiluri (gotic, baroc și Ludovic al XIV-lea) ce îi confera totusi un aspect deosebit de armonios.
Am coborât bineînteles si în Orasul de jos, sa ne dumirim cât de mare este renumita statueta Manneken Pis (=omulețul pișăcios), statuia de bronz devenita simbol pentru Bruxelles. Potrivit legendei, în secolul al XVII-lea, când olandezii au vrut să dea foc cetății Bruxelles, un băiețaș a urinat pe fitilul ce urma sa aprinda incediul nimicitor, devenind astfel celebru. Statueta nu depaseste 61cm. si a fost sculptata în anul 1619. A fost amplasata într-o intersectie - rue de l’Etuve, rue des Grands Carmes si rue du Chêne, unde astazi exista doar o copie, exemplarul original gasindu-se în Maison du Roi (pentru ca fost furata si recuperata de nenumerate ori!).

"Pisaciosul" se gaseste în orice magazin de suveniruri sau dulciuri :) Exista chiar si o replica feminina, statueta ce poarta numele de Janneken Pis, sculptata în acelasi an - 1619 :)
Ne-am întors spre Piata Mare si am intrat sa admiram magazinele luxoase, cu mărfuri de serie mică, de sub arcadele Galeriilor regale Saint-Hubert.
Continuându-ne drumul întâmplator, am ajuns pe Bulevardul Anspach, unde am avut bucuria sa asistam la apusul soarelui oglindit în bazinul fântânii arteziene purtând acelasi nume - dupa unul din primarii orasului, Jules Anspach (1829-1879).

Înainte de a intra în cartierul cu zgârie-nori - în care era amplasat hotelul nostru, am trecut pe lânga Biserica St Jean Baptiste au Beguinage, o bijuterie în stil baroc italiano-flamand, ridicata în secolul 15.
Nu ne venea sa mergem la culcare, atât de frumos era luminat parcul din fata hotelului, dar oboseala acumulata pe parcursul zilei se facea tot mai simtita. În camera, nu am mai avut putere decât sa stabilim programul pentru urmatoarea zi. :)
(va urma)

10 comentarii:

  1. Ce frumos ai povestit...Si ce bucurie sa vizitez din nou acele locuri prin imaginile tale.
    te imbratisez

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant şi foarte frumos povestit. Nu ştiu dacă voi ajunge şi eu pe acolo; momentan, mă plimb şi eu odată cu îngerii pe acele străzi. :)
    Zi minunată!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pot spune ca am vizitat orasul Bruxelles, dar nu in realitate, ci doar prin pozele tale si povestirea ta amanuntita! Sunt incantata ca am reusit macar virtual sa vad aceste frumuseti! Multumesc pentru acest dar :)

    RăspundețiȘtergere
  4. e clar ca amandoi iubim drumetiile.
    doar hartile difera! :)
    servus!

    RăspundețiȘtergere
  5. Superba escapada! Va invidiez! Pupici cu noroc!

    RăspundețiȘtergere
  6. de abia astept sa vad cu ochii mei ceea ce ne-ai povestit tu...
    grozava plimbare...sper sa am macar jumatate din rezistenta ta :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Prin "ochii tai" experienta cu Bruxelul este mai frumoasa decat prin "ochii mei"!
    Poate ca m-am înselat eu si nu am prins cea mai buna perioada atunci cand am fost acolo, poate ar trebui sa îi mai acord o sansa... Frumoasa descriere, multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Frumos, foarte frumos! Multumesc pentru "vizita" oferita si mai ales pentru fotografii.
    O zi minunata, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte frumoase imagini! Sper sa ajung acolo cat de curand in vizita. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc pentru ca mi-ai fost "ghid" in acest frumos oras. A fost o placere sa te urmesz in aceasta calatorie :))

    RăspundețiȘtergere