vineri, 17 august 2012

Bruges - Happy Weekend!

:) este rubrica la care va puteti înscrie saptamânal, pe blogul Blind Love. Conform instructiunilor de participare, eu am ales sa prezint o mini-galerie de fotografii cu legendă /descriere.


În plimbarea mea prin Belgia, am ajuns pentru o zi si la Bruges unde multe, foarte multe m-au impresionat placut! Astazi am sa prezint doar parcul Arentshof din apropierea muzeului Groeningemuseum, în centrul orasului.
Nu se poate sa treci pe lânga grupul statuar si sa nu te întrebi ce reprezinta?! Patru calareti în pozitii dinamice, executati în bronz. Asemanarea cu creatiile lui Dali este izbitoare, dar spre surprinderea mea, ele apartin artistului flamand Rik Poot (20.03.1924 - 16.12.2006). Pe lânga faptul ca au trait în aceeasi perioada de timp, observ ca cei doi artisti mai au în comun si stilul cu puternice influente din suprarealism, expresionism și cubism.
Cele patru sculpturi în metal se numesc "Calaretii Apocalipsei" ("De ruiters van de Apocalyps") si autorul s-a inspirat din versurile unui poet anonim din secolul 14; grupul statuar a devenit la rândul lui, sursa de inspiratie pentru un tânar poet din Bruges - Frederik Lucien De Laere. Din pacate, toate informatiile pe care le-am gasit pe internet în legatura cu acesti artisti sunt doar pe olandeză, deci citarea versurilor este fara rost aici...
Chiar daca metalul nu este vopsit în culorile celor patru calareti descriși în Noul Testament (alb, rosu, negru, galben, simbolizând Cucerirea, Razboiul, Foameta, Moartea), lucrarea este deosebit de expresiva.

Pentru ca sa închei în ton vesel, am sa atasez si o glumita:
Geo si Ion, doi prieteni în vârsta, se întalneau în parc în fiecare zi sa hraneasca porumbeii, sa priveasca ratele si sa discute despre problemele lumii.
Într-o zi, Geo nu a aparut. Ion s-a gandit ca poate Geo a racit. Dar dupa ce Geo nu a aparut o saptamana întreaga, Ion a devenit foarte îngrijorat. Abia dupa o luna a aparut Geo din nou!
Ion a fost foarte fericit sa-l vada si l-a intrebat:
"Pentru numele lui Dumnezeu, Geo, ce s-a întamplat cu tine?"
Geo a raspuns: "Am fost în închisoare."
"Închisoare?" striga Ion "Pentru ce?"
"Ei bine..." a spus Geo "o stii pe Maria, chelnerita draguta blonda de la cafeneaua unde mai mergeam câteodata?"
"Da", a spus Ion "frumoasa! Ce-i cu ea? "
"Ei bine, ea a depus plângere de viol împotriva mea si, la cei 89 de ani ai mei, am fost atat de mândru, încat atunci cand am ajuns în instanta - am spus "vinovat!".
"Bine, si ti-au dat doar o luna pentru viol?"
"Ei, nu, judecatorul ala cretin mi-a dat 30 de zile pentru marturie mincinoasa!"

Postarea participă la jocul HAPPY WEEKEND! - Ediţia 22.

10 comentarii:

  1. Buna dimineata, Carmen!
    Imi place acest grup statuar format din cele patru statuete. E ceva inedit. Mi se par, ca si tie, foarte interesante ca realizare si mai ales ca simboluri. O multime de locuri si lucruri frumoase ai vazut pe unde te-au purtat pasii. Minunat este ca ni le-ai impartasit. Eu ma simt de parca as fi facut si eu o vizita, ceva mai discreta, pe acolo :)
    Cat despre Geo :)) Un barbat adevarat si la 89 de ani ;)
    HAPPY WEEKEND iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata Elly!
      multumesc mult pentru ca m-ai înscris :) sunt din nou pe "pas de plecare" si nu am stiut daca reusesc personal sa vad tabelul de înscriere.
      Sa ai un weekend minunat!

      Ștergere
    2. Pentru foarte putin, Carmen. Momentul cand public HW! poate sa nu fie intotdeauna miezul noptii, asa cum, recunosc, imi doresc si ar fi firesc. Am anumite probleme, pur si simplu (de data aceasta au fost familiale). Atat de obosita am fost, pe langa ca am ajuns la calculator pe la miezul noptii, incat nu am reusit. De altfel se vede ora la care am publicat :) Imi cer scuze pentru intarzierile care mai apar si iti multumesc pentru intelegere.
      Drum bun si distractie placuta!

      Ștergere
  2. De o saptamana visez doar Belgia, Olanda si Norvegia, tari care au fost la mare cautare in vara asta printre bloggerii pe care ii citesc. Nu cred ca voi reusi sa ajung pe acolo, asa ca ma delectez privind si admirand locurile prin care v-ati plimbat voi.
    Imi place mult si gluma de sfarsit.
    Sa ai un weekend placut, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  3. haioasă glumă! :)
    weekend plăcut, carmen!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am remarcat şi eu asemănarea cu sculpturile lui Dali (pe care le-am văzut).
    O zi minunată!

    RăspundețiȘtergere
  5. Si mie imi place mini galeria foto! :) N-am vazut statuile, dar imi place (si) denumirea: "Cavaleri ai Apocalipsei" :)
    Zilele trecute mi-a spus cineva ca a fost la Bruges, dar a pronuntat cuvantul atat de... ciudat, incat am intrebat: "unde este?" si m-a privit luuung... Abia dupa cateva minute, cand am vazut pe o vedere numele localitatii, mi-am dat seama despre ce vorbea! :)

    Cat despre gluma! e de top! Finalul e... apocaliptic! :))

    Un minunat sfarsit de saptamana iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Repet: m-ai îndrăgostit de Belgia, mai întâi de Bruxelles, acum de Bruges! Rik Poot, un mare mastru al sculpturii în metal.
    Happy Weekend, dragă CARMEN! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte interesante creatiile, ai realizat niste poze minunate :D
    Imi place si imaginea cu porumbei :O sunt muuulti :X
    Si bancul e amuzant :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Am auzit de oraselul Bruges ca este superb, multi sunt foarte incantati chiar sa il revada.
    Statuile intr-adevar nu sunt chiar clasice, ci inspirate din stilurile mentionate de tine.
    La arta contemporana nu ma pricep, dar nici asa in general, ce pot spune doar cu ochiul, ce imi spune privirea. Dar, atunci cand esti la fata locului lucrurile se schimba drastic.
    Imi place foarte mult ca la fiecare calatorie a ta, te interesezi de istoria locului respectiv si ne-o impartasesti si noua.
    Multumesc, pentru mine sunt niste informatii pe cat de interesante pe atat de utile.
    Happy Weekend

    RăspundețiȘtergere