sâmbătă, 18 august 2012

Parfumul strazilor (Bruxelles 3)




Strazile din centrul orasului miros a lapte, cacao si miere, au aroma de... copilarie fericita! Fiecare al III-lea magazin vinde ciocolata, praline, jeleuri sau biscuiti. Toate extrem de dulci si foarte aromate. Ma mir ca belgienii nu sunt grasi si nici diabetul nu este o boala nationala!.
N-am vazut în viata mea magazine de dulciuri atât de mari! O lume de povesti în care toate micile obiecte se pot consuma. Se poate proba orice, pentru ca lipsesc cu desavârsire vrajitoarele :))


Sunt segmente de strada care miros a apret, a curat, a... bunica! Pentru ca fiecare al V-lea magazin, prezinta dantele, broderii si goblenuri. Lucruri fine si frumoase, începând cu mileuri si fete de masa de toate formele si încheind cu manusi, umbrele de soare, servetele si batiste cu initiale brodate, sorturi, bonete, gulere si fete de perna. Parca sunt muzee cu lucruri handmade din anii '70...

Minunatiile sunt lucrate cu multa rabdare si pricepere, din ata alba de bumbac fin sau macrame în culoare natur. Mi-au placut toate, dar n-am simtit ca mi-ar fi ceva necesar. Tot asa am admirat si posetele cu motiv de tesatura cu capete de pisici si ursuleti, în culori terne, imitând goblenul. Simpatice de privit, însa nu sunt genul de posete pe care mi le-as dori neaparat.


Sunt si locuri în care pe strada pluteste aroma de malţ si drojdiuta. Fiecare strada are cel putin trei braserii. Berea se serveste la pahar de 200-300ml. si are tarie cuprinsa între 3 si 10 grade.

În Bavaria, berea este subventionata de stat, apartinând listei cu "alimente de baza", dar sortimentul nu este nici pe departe atât de mare ca în Belgia. Aici exista peste 500 de retete! Specific Belgiei este berea fructata, care nu este o bere în care se amesteca sirop de fructe ci fructele se pun la fermentat împreuna cu drojdia si malţul, urmând mai departe procesul clasic de fabricare a berii. Astfel, în Belgia se poate servi bere cu aroma de fragute, cirese, piersica, fructe de padure, etc. plus alte zeci de tipuri de bere blondă și brună până la celebrele beri Trappiste și Lambic. Poţi privi ore în sir lista de bere, fara sa poti sa te hotarasti ce sa comanzi. Noi am baut în fiecare zi câte un pahar de bere la masa de prânz si altul la cina. Fiecare a comandat un anume tip de bere si am gustat una de la alta. Preferata mea a devenit berea Leffe bruna, cu gust puternic de malţ, caramel si fructe uscate, usor amaruie, ce se serveste în pahar cu forma de clepsidra. Nestiind cum se consuma, eu m-am chinuit prima data sa scot paharul din ciudatul stativ de lemn în care mi-a fost adusa - si am reusit! ;) Mi s-a atras însa atentia ca stativul este de fapt "toarta" paharului :))

Pentru ca berea este diuretica si pentru ca probabil în Bruxelles se bea extrem de multa bere, edilii orasului au montat pisoare de plastic, direct pe mijlocul strazilor! Astfel încât tufisurile si colturile caselor nu miros, asa cum groaznic miros intrarile în metrou si pasaje subterane. Evident barbatii sunt avantajati, dar nu îi invidiez deloc! Chiar daca majoritatea sunt mai putin pudici decât femeile, cred ca si acestora le trebuie "antrenament" sa se poata usura asa, pe mijlocul trotuarului, în timp ce o multime de persoane trec pe lânga ei! :))

Nu în ultim rând, trebuie remarca facuta ca orice strada capata ceva din parfumul si atitudinea oamenilor care o locuiesc. O strada îngrijita si linistita, cu case cu flori la pervazul ferestrelor are un parfum romantic, o strada cu multe magazine si vitine colorate, capata un parfum efervescent iar strazile întunecate, acoperite cu bolte de plante emana un parfum misterios. Perfect potrivita temei Clubului Povestii Parfumate din saptamâna aceasta, mi s-a parut colectia de parfumuri Bond No.9 realizata de americanca Laurice Rahme. Gasesc ideea fantastica si ma bucur sa o prezint aici! "Bond No. 9" reprezinta olfactiv fiecare cartier din New York, cu amprenta oamenilor care-l locuiesc și cu toate aromele speciale ale acelui segment de oraș. Fiecarui cartier din New York îi corespunde un parfum aparte, colectia este împartita pe Uptown, Midtown, Downtown, NYBeaches si cuprinde 40 eau de parfum.

Spre exemplu, parfumul Bleeker Street a încercat sa capteze izul West Village. Este un amestec de frunze de violete, Cassis, cimbru, flori de iasomie, lemn de cedru, scortisoara, oakmoss, piele de căprioară, patchouli, ambra si vanilie. Flaconul deosebit de atragator este pictat manual si poarta semnatura designerului Rahel Katz. Bleeker Street este un parfum atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei si se recomanda a fi purtat seara. New York Fling este parfumul ce întregeste aura femeilor energice, care stiu sa celebreze viața. Este un amestec senzual de flori de clementine, cardamon, bujor, crini, chihlimbar, mosc și freziei. Madison Soiree este parfumul captat pe cea mai rafinata strada comerciala din New York - Madison Avenue. Este un parfum floral combinat din petale de muscata, aldehide spumante, muschi de stejar, caprifoi și iasomie. Este un eau de parfum recomandat a fi purtat peste zi. Little Italy reprezinta esența cartierului Little Italy din New York. Pulverizând acest parfum, simti mirosul străzilor pietruite si înguste peste care pluteste aroma delicioasei gelato di limone. Este un parfum pe baza de citrice, un amestec echilibrat de flori de grapefruit, iasomie, mosc, lamâie, clementine și mandarine. Se recomanda a fi folosit pe timp de zi.

Creatoarea parfumului Magazine Street este Alexandra Balahoutis si conform declaratiei ei, acest parfum reprezinta chintesenta aromelor strazilor din New Orleans. Un amestec fin de miresme de magnolie, vanilie, vetiver, mosc și patchouli. Se poate purta de la primele ore ale zilei, pâna în miez de noapte si este recomandat tuturor acelora ce iubesc natura.
Apa de toaleta Wall Street poarta semnatura designerului Victor si este o colonie barbateasca ce completeaza perfect alura omului de afaceri, plin de energie si dinamism. Contine arome de bergamota, lamâie, garofite, lemn de Cedar, scortisoara, Jasmin, patchouli, pin, brad, roze, ambra, piele si mosc. Un businessman poarta Wall Street!
Recomand sa cititi povestile-parfumate ale colegilor de club:
Daurel, Diana, Elly Weiss, Florentina, Gabi, Lili3D, Lolita, Mirela, Ochii Verzi, pandhoraa, Sara, Tury, Vanessa, Vania, Vero, Xaba.

20 de comentarii:

  1. Doamne cat este de frumos!Eu sunt fan ciocolata,cred ca m-as imbolnavi pe acolo !Cea mai tare chestie este cea cu "pisoarul" n-am mai auzit pana acum,iar de vazut...nici atat !
    Te pup cu drag si sa ai o zi minunata !

    RăspundețiȘtergere
  2. Leffe neagra e singura bere pe care o beau si de abia astept sa o gust la ea acasa...ma bucur mult ca e si preferata ta si iti multumesc ca mi-ai vandut pontul cu stadivul :)
    despre dulciuri...stiu sigur ca mi-ar fi greu sa aleg dar ma descurc eu :)
    grozava plimbarea pe strazile din Bruxelles...multumesc draga mea...e placut sa-ti bei cafeaua si sa faci o plimbare matinala-e drept virtuala-prin Bruxelles :)
    un w-end linistit iti doresc...eu azi o sa lucrez,ghinionista de mine :((

    RăspundețiȘtergere
  3. Aflu lucruri noi: 500 de soiuri de bere din care eu nu o ştiu decît pe cea denumită Leffe, şi pisoare montate pe stradă :).
    Foarte bun foto-reportajul, voi reveni la hoinăreala îngerilor dar, la parfumuri nu mă bag că nu mă pricep. Am citit o carte la temă dar, n-am ţinut minte nimic, nimic, nimic. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Scriu acum al doilea comentariu, deoarece primul n-a fost preluat, dar ideea e aceeași și e cât se poate de benefică.
    Ai făcut ce-ai făcut și ”m-ai îndrăgostit” de Bruxelles! Ce parfum bun, gurmand, bogat și cald plutește pe frumoasele străzi și minunatele magazine! Ce Klimt încântător, ce bogăție cromatică și olfactivă, câte tentații de bun gust! Și ce gust...ciocolată, bere, fructe și....Colecția Bond No 9, pe care sper s-o primesc odată, fiind ceva la care mă gândesc deja cu nostalgie. Parfumul străzilor din Bruxelles, iată un parfum bun, care îmi este deja drag! Te felicit, îmbrățișări cu miile! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce frumos v-ați împrietenit cu străzile pe care pașii v-au plimbat!
    Odată cu dumneavoastră am străbătut și eu orașul Bruxelles și i-am simțit miresmele...
    Superb! Mulțumesc pentru bogăția de informații și imagini!
    Vă doresc un weekend de poveste! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce bogatie de culori si miresme!
    O vacanta de neuitat ai avut vara aceasta draga Carmen!
    Week-end placut!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce explozie de culori si mirosuri razbate din fotografiile tale! M-am indragostit iremediabil de strazile din Bruxelles! Iar colectia de parfumuri este un must-have dupa descrierile pe care le-ai facut... O plimbare de vis! Multumesc mult! Trimit imbratisari generoase! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. a, nu e corect!
    te poti imbolnavi de pofta? sau de invidie?
    da?
    ups! inseamna ca sunt in pericol!

    servus! cum poti dovedi ca esti reala si blogul tau nu e "facut pe computer"? :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi-ar placea sa simt mirosul ciocolatei, mi-ar placea si mai mult sa manac ciocolata, dietetica, of course.
    Insa asta nu e posibil, asa ca bucur mult ca am vazut pozele si ca am citit povestea ta parfumata, Carmen!
    Sa ai un weekend parfumat, Carmen!
    P.S.La noi si daca ar exista pisoare, bautorii de bere si alcool ar alege tufele sau zidurile.

    RăspundețiȘtergere
  10. Superb!!! Sunt fan ciocolata, jeleuri si orice alte dulciuri! Dar imi place si berea! Imi place gustul! Sunt fericita ca s-a "inventat" si berea fara alcool. Tare-mi place cum ai descris ce si cum despre bere si... diureza... :)) Rinichii mei sunt foarte buni si nu am probleme cand beau bere! :)) Dar nu-mi place berea cu "arome" Sunt... conservatoare!
    Nu-mi place ciocolata amaruie! Si prea des primesc astfel de ciocolata - pentru ca e mai... sanatoasa! Dar eu vreau ciocolata dulce! :) Aceea-mi place! :)

    Frumos!

    Viata fericita!

    RăspundețiȘtergere
  11. Vreau si eu acolo ... serios vreau si eu acolo. Am ramas uimita, cred ca m-am uitat la poze de trei ori :)))) ... este superb.

    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce de minunăţii!...
    Inclusiv articolul.
    Zile frumoase ca străzile acelea!...

    RăspundețiȘtergere
  13. Zau daca nu ma faci sa ma îndragostesc de Bruxelles.... Cred ca ma prind si eu în chestia asta cu povestile. Duminica faina Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  14. Acolo-i de mine.
    In zona cu ciocolata si bomboane...
    Superb!

    RăspundețiȘtergere
  15. O plimbare printre pozele cu iz de parfum de ciocolata, biscuiti si bere. O incantare. De vis.
    Cred ca ai o mare bucurie in suflet la asemenea vizite/excursii, sa iti umplii sufletul si privirea de frumos, de tot ce inseamna arta, civilizatie si nu in ultimul rand de oameni noi.
    Fiecare regiune si tara cu specificul ei, cu traditia ei, tine si de modul de amplasare geografic.
    Dar, sa revin la Bruxelles, capitala europeana pe care ne-ai prezentat-o in atatea imagini - superba!
    P.S. m-ai amuzat teribil cu clepsidra de bere, si eu as fi patit-o in locul tau :))

    RăspundețiȘtergere
  16. Sa ma lasi in Bruxelles, in magazinele cu ciocolata...desigur sa am si ceva bani...n-as iesi curand de acolo. As cumpara de toate, din toate, sa le iau acasa, sa le mananc pe indelete. :)
    Superb oras, uimitor, extraordinar. Cred ca nu mai am cuvinte. Mi-a placut grozav galeria de imagini, a fost ca si cand as fi fost acolo. Am capacitatea de a-mi imagina perfect locuri, mirosuri, parfumuri. O calatorie exceptionala, Carmen. Parfumul strazilor acestui oras pare a fi inconfundabil.
    Mi-a placut mult parfumul barbatesc, Wall Street. Are un ambalaj/flacon cu un design perfect.
    O duminica frumoasa, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  17. Deci raiul ciocolatei chiar exista ! :)))))))))

    RăspundețiȘtergere
  18. Ah,mai ales partea ciocolatoasa m-a captivat :D O strada cu miros de cacao,ciocolata,lapte... rai,nu alta :)

    RăspundețiȘtergere