luni, 18 februarie 2013

Excursie ( partea a II-a)

(continuare la Excursie)

Înca 15 kilometri si am ajuns la malul Dunarii, în orasul cunoscut și sub numele de Dreiflüssestadt - adica "Orașul celor trei râuri" - datorită faptului că la Passau se întâlnesc trei râuri: Dunărea, Innul și Ilzul. Râul Inn care vine din Alpi, are ape de culoare verde, Ilzul pentru ca trece printr-un tinut mlastinos înainte sa se scurga în Dunare, are culoare neagra. Astfel, pe o lunga bucata dupa patrunderea celor doua râuri în Dunare, apare efectul de trei culori - albastru, verde si negru.
Mare ne-a fost mirarea sa constatam ca promenada din port - care în zilele de vara clocoteste de turisti, era pustie, parca înghetata sub pudra de nea. Nu era ger, însa umezeala din aer ne-a facut sa simtim frigul adânc în oase. Ne-am plimbat însa curajosi de-a lungul cheiului, cercetând vasele ancorate pentru iernat. Doar un șlep bulgaresc si Patrula politiei au tulburat unduirea valurilor Dunarii albastre.


Toate strazile se termina în port  (unele prin scari abrupte) și toate strazile urca spre inima orasului - strâmte, pietruite si acoperite ici-colo de bolte ce fac legatura între sirul caselor din partea stânga cu cele din partea dreapta. Orașul vechi este pe o peninsula îngusta, la confluenta dintre Dunare si Inn.
Orasul Passau este frecvent menționat ca fiind "Veneția Bavariei", gratie arhitectilor italieni Carlone si Lurago, care au imprimat orasului aspect mediteranean, dominat de stilul Inn-Salzach.

Malurile celor doua râuri se ridica în dealuri molcome, încadrate în partea de nord de fortareata Veste Oberhaus și în partea de sud de biserica Wallfahrtskirche Mariahil. Este orasul în care arhitectura în stil gotic, baroc si renascentist-italian se îmbina deosebit de placut cu arhitectura moderna.

Orașul a fost în mod repetat lovit de inundații și incendii, dar a fost restaurat de tot atâtea ori. Marele incediu din anul 1662 a transformat însa întregul oraș în ruine. De aceea, în Passau, majoritatea edificiilor dateaza din perioada imediat urmatoare acestui dezastru.





Dupa o astfel de plimbare, pe întreg drumul spre hotel, am avut un singur gând - sa ajungem cât mai repede la saune si piscinele cu apa termala :)

4 comentarii:

  1. straduta aceea ingusta imi aminteste de strada Sforii din Brasov...
    mi-a placut orasul aproape pustiu...

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar daca orasul are cladiri "noi" (dupa 1662) are farmec si un stil aparte. Imi plac dalele colorate si boltile. :) Cred ca te-ai simtit minunat la sauna. Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi pot imagina ce frumos este acolo într-o zi însorita!
    Te pup Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ei, iata ca m-am plimbat (virtual) si prin Passau! A fost frumos, imi plac cladirile si imi place cum spui ca este orasul gandit cu toate strazile ducand spre port. Portul era cam trist, intr-adevar. Ca in zi de iarna... :)

    RăspundețiȘtergere