joi, 30 noiembrie 2017

... ramas din Zodia Scorpionului ☺

Scorpionul de carte - Chelifer cancroides, este în Europa Centrală cel mai bine-cunoscut reprezentant al pseudoscorpionilor. Animalul, care are dimensiuni de numai câțiva milimetri, îsi face deseori loc în mediul de viață al oamenilor, unde este foarte util ca vânător de dăunători: psocopterele, paduchii de carti si acarienii sunt înscrisi pe "lista de meniu". Pentru oameni, scorpionul de carte este complet inofensiv, el nu poate penetra pielea umană cu foarfecele sale.
Scorpionii de carte preferă locurile uscate și se ascund în spații înguste. Ei îsi găsesc culcus în coaja de pin, în stupi, în cuiburi de păsări vechi, în grajduri, în vestiare și în locuințele omului - sub tapet, în biblioteci si muzee, în fișiere cu praf. Din cuibul lor, vânează animalutele mai mici, cum ar fi paduchii de cărți, păduchii, colembolele, ploșnițele de pat și acarienii. Prada este prinsă cu foarfecele pedipalps, îi este injectat venin din glanda aflata în vârful foarfecei, apoi este devorata.
Zilele trecute, în birou, pe când fiecare era concentrat la lucrul lui, striga un coleg: "Scorpionulllll!"  Cum, cine, ce, de ce?! am sarit toti panicati. Colegul zâmbind, ne arata cum la el pe birou se plimba un punct gri-închis :-) Ne apropiem noi sa privim mai bine, ne stergem lentilele de la ochelari... musafirul nostru e tare-tare mic! Pe când colegul golea o cutie de bomboane ca sa-l captureze, ne-a explicat totul despre scorpionul de carte. Si ne-a zis ca îl duce la albinele lui, în stup. Pe mutrele noastre se putea citi ceva spaima amestecata cu scârba... Ca sa ne "înveseleasca", colegul a completat: "unde este unul... este o întreaga colonie!" Na SUPER! Cu alte cuvinte, la noi în birou tropaie acarienii! Cu toate ca nu se vede, cu siguranta avem mult praf si prea multe hârtoage...

9 comentarii:

  1. Doamne, pe unde sunt în stare sa mai umblu! 😂😂😂😂 😉😰
    Stiam eu ca sunt mica ... dar nici chiar asa!😂
    Si de ce la dus la stup? Ii place mierea sau vrea sa-i încuscreasca cu vreo albina?😂Hai ca m-am distrat! 😂
    Pupici si salutari ... tizului, pardon tizilor ca ai zis ca e o întreaga colonie! 😂

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Modifica titlul ... suntem în zodia Sagetator! 😂
      Scorpionul a fost pana pe 22 noiembrie! Sau acum vrei sa-l faci Cupido pe domnul Scorpion?😂
      Pupici!

      Ștergere
    2. hahahahahahaha hai ca m-am amuzat si eu. L-a dus la stup pentru ca acest scorpion se hraneste si cu Varroa destructor - care cica este vinovat pentru pierderea unor numeroase colonii de albine. Tja... mare este Gradina Domnului!
      PS: am modificat titlul - mersi ☺☺☺ Tocmai ce ziceam ca nu mai realizez cum zboara vremea! ☺☺☺
      Te pup. Noapte buna!

      Ștergere
  2. Nu stiam de aceasta fiinta! Natura are grija de toate si creeaza lanturi trofice extrem de interesante!
    Uimitor!
    Multumesc de nouatate, draga Carmen! O seara excelenta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este... mare importanta are fiecare veriga din lantul trofic. Disparitia unui specimen, atrage automat disparitia altora si creeaza un dezechilibru brutal in natura.
      Te pup Suzana. Noapte buna!

      Ștergere
  3. Ce mititel este! Credeam că este un paianjen mic. Am mai aflat ceva în seara asta.
    Sărut mâna, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ☺☺☺ este minuscul, insa... periculos in lumea lui ;-)
      Salutari si ganduri bune, Alex draga

      Ștergere
  4. M-ai terminat! :)) Sper sa n-am prin biblioteca si printre dosare! Cartile le tot "scutur" de praf, le aspir, le misc, dar dosarele... mai rar! Vaaai! Sunt aproape de fobie cand e vorba de insecte! :))
    O sa fiu cu ochii in zece! :)) Iaaaaiiii!
    Pupici, cu drag! <3 Zi frumoasa-frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de sperat, speram toti ☺☺☺☺ urprize insa sunt cu duiumul! Cel putin, scorpionul de carte nu face nimic rau din pdv-ul omului. Ataca dusmanii omului :-) Deci cu alte cuvinte, scorpionul si noi suntem in aceeasi echipa ☺☺☺
      Asta micu nu e incadrat la "insecte" ci la "animale" Zau!
      Pupici Diana draga. Imbratisari de la trio pentru trio <3

      Ștergere